O web kolačićima

 

Kolačići su male podatkovne datoteke koje vaš preglednik stavlja na vaše računalo ili uređaj. Kolačići omogućavaju web-poslužitelju prijenos podataka na računalo ili uređaj radi vođenja evidencije i za ostale svrhe. Kolačići mogu pomoći web-mjestima u pružanju iskustva prilagođenog korisniku. Kolačići sami po sebi ne mogu prikupljati podatke pohranjene na vašem računalu ili datotekama.

 

KAKO UPOTREBLJAVAMO KOLAČIĆE

Postoje dvije vrste kolačića: „sesijski” i „trajni”. Kolačići sesije privremeni su kolačići koji traju samo dok ne zatvorite preglednik. Trajni kolačići ostaju na vašem tvrdom disku ili uređaju dok ih ne izbrišete ili dok ne isteknu. I kolačići sesije i trajni kolačići mogu se upotrebljavati u vezi s web stranicom. Ti se kolačići upotrebljavaju u sigurnosne svrhe, da bi se olakšala navigacija, da bi se informacije učinkovitije prikazale i da vam bolje služe s prilagođenijim informacijama. Također možemo upotrebljavati kolačiće za prikupljanje statističkih podataka o upotrebi web stranice kako bismo neprekidno poboljšavali dizajn i funkcionalnost, kako bismo razumjeli na koji način posjetitelji koriste web stranico i kako bi nam pomogli u rješavanju problema povezanih s web stranicom.

Kolačići na ovoj web stranici mogu se grupirati u sljedeće vrste:

  • Osnovni kolačići strogo su potrebni kako bi web stranica mogla izvoditi osnovne funkcije. Ovi vam kolačići omogućuju navigaciju web stranicom i uporabu značajki koje ste zatražili, kao što je pristupanje sigurnim područjima na web stranici. Bez tih kolačića ne možemo pružiti usluge koje omogućuju ovoj web stranici da radi.

 

  • Kolačići učinkovitosti prikupljaju anonimne informacije o tome kako posjetitelji upotrebljavaju web stranico. Uz pomoć tih kolačića bolje razumijemo kako posjetitelji komuniciraju s web stranicom, tako što nam pružaju informacije o posjećenim područjima, vremenu provedenom na web stranici i svim problemima s kojima su se posjetitelji susreli, kao što su poruke o pogreškama. Te nam informacije pomažu u poboljšanju rada web stranice.

 

  • Kolačići funkcionalnosti poboljšavaju vaše iskustvo na web stranici. Ti kolačići mogu, primjerice, zapamtiti informacije kao što su vaše korisničko ime, jezik ili preferenca lokacije. Ti se kolačići mogu koristiti da bi vam pružili usluge koje ste zatražili. Pamćenje vaših odabira pomaže web stranici u pružanju poboljšanih, personaliziranijih značajki.

 

KAKO KONTROLIRATI I IZBRISATI KOLAČIĆE

Ako ne želite da se vaši podaci prikupljaju putem kolačića, postoji jednostavan postupak u većini preglednika kojim se omogućuje odbijanje korištenja kolačića. Neke značajke web stranice možda neće ispravno raditi ako odbijete korištenje kolačića.